Къртене на плочки, фаянс и теракот

Понякога се налага на всеки, който обича сам да поправя нещата в своята къща, къртене на плочки, теракот или фаянс. Незвисимо дали се налага подмяната на единичен сегмент от подовата или стенната декорация или цялостно преобурудване, това е задача, която никак не е лесна и се налага човек да бъде търпелив и внимателен.

Често се налага подмяната на една или няколко повредени плочки, ако имате резервни такива или лесно можете да намерите, то ви препоръчваме да смените само тях. Все пак няма смисъл да къртите целият под в банята заради две или три плочки. Освен, разбира се в случаите, когато сте решили да подновите изцяло декоративните елементи.

Преди да започенете да къртите повредените няколко плочки се уверете в няколко неща – дали имате нужното търпение, умения, време и спокойствие да го направите. Ако ли не, по-добре се обадете на професионалисти по къртенето, за да не сменяте после плочките на целия под.

Важното правило докато къртите фаянс или теракот е да се уверите, че не бързате и не използвате твърде много груба сила, като по този начин предпазвате останалите плочки от повреда. Уверете се, че използвате предпазни средства – ръкавици, предпазни очила и т.н.

Ако все пак искате да използвате откъртените плочки фаянс отново, то е важно да знаете, че преди да се опитате да ги поставите отново по местата им залепвайки ги, трябва да изчистите страната с върху която ще нанасяте лепилото.