Къртене на плочки в баня

Фаянсът – нещото, без което никоя баня не е завършена. Факт е, че голяма част от българските семейства се доверяват именно на този материал за декорация на баните си. Качеството и лесната поддръжка са негови приимущества и в дългата си история фаянсовите изделия са били използвани дори от важни исторически личности и са били известни навсякъде по света по неописуемата си красота и способност да омайват хората.

Фаянсът колкото и красив, си има свойте недостатъци, а те са: бавното поставяне, образуването на мухъл във фугите между плочките и не на последно място, трудното сменяне и подменяне на плочки.

Поставянето на фаянса може да се реши за ден-два, премахването на мухъла, колкото и да е трудуемко може да се третира с препарати и да се реши, но най-сериозен се оказва проблема с къртенето и подменянето на плочките.

Все някога ще се наложи да сменим пода в банята, било то заради счупване на плочки или заради моралното остаряване на дизайна, ала решенията за протичане на ремонта не трябва да се вземат прибързано, тъй като работата не е лека, а може да се окаже и опасна.

 

Ако сте от хората, които искат да правят всичко сами и нямат доверие на строителни фирми, то трябва да се въоръжите с търпение, скъпи инструменти, много време и нерви и не на последно място – предпазни средства. Важно е да си закупите предпазно работно облекло, тъй като много лесно може да се порежете на счупения фаянс, а също така при къртенето се отделя и голямо количество вреден прах, което може да затрудни нормалното функциониране на белите дробове.

Ако ще ремонтирате сами, задължително си закупете предпазна маска и очила, подплатено работно облекло, за да не може да ви наранят откъртените парчета. И задължително дебели ръкавици, които да предпазват ръцете ви.

Подмяната на плочките може да се извърши и с най-обикновени инструменти, но това допълните утежнява задачата и неимоверно увеличава времето, което е необходимо за подмяна на фаянса. Ако сте запланували да ползвате изкъртени плочки, то почистете задната им част, което ще позволи повторната им употреба.

Ако не разполагате с нерви и време да направите ремонта сами, то в България има голям избор от фирми за къртене, които биха свършили това вместо вас бързо и качествено на достъпни за всекиго цени. Професионалистите ще съумеят да преценят какъв е най-добрият подход към решаване на проблема ви и ще се допитат до вас за съгласието ви.

Фирмите имат всички материали, необходими за къртене, почистване и превоз на плочките, с което ви спестяват още повече време. Също така при ползването на строителна фирма няма риск за вашето здраве, а работата ще бъде свършена в минимални срокове и банята ви ще бъде готова за нула време.

Изборът е ваш, но трябва да се замислите дали си заслужава да вложите толкова много време и нерви, да жертвате здравето си и да рискувате да не постигнете резултатите, които сте очаквали или би било по–добре да се оставете в ръцете на професионалистите.