Къртене на бетон при домашни ремонти

Бетонът е един от най-често използваните материали, когато става дума за сигурни и трайни изработки на различни видове изделия, като плочи, павета, паркингови елементи, облицовки и т.н. Лесната му обработка е допълнителен плюс, който потвърждава и защо е предпочитан от много от специалистите в този бранш.

Въпреки това, когато се занимавате с подобни материали, винаги е нужно да имате едно на ум за евентуални проблеми, които могат да възникнат в процеса на работа по къртене.

Като за начало е нужно да се подсигурите с подходящото защитно работно облекло, което да осигури необходимото ниво на безопасност за вас и околните по време на къртенето на бетона. Задължително се снабдите със специални очила, ръкавици и маска, като предварително се уверете, че около няма малки деца или хора, на които можете да навредите.

Когато сте преминали фазата с приготовленията, можете спокойно да преминете към следващия етап от къртенето. Постарайте се внимателно да разрежете повърхността, като се придържате към дълбочина от около 3 метра. За целта използвайте дискова резачка и поддържайте права линия, защото в противен случай рискувате да повредите режещия диск. Ако нямате в наличност дискова резачка, можете да използвате и ъглошлайф, като се съобразите с подходящата здравина и мощност на диска.

Ако сте разрязали правилно повърхността, сега бетонът ще бъде разбит много по-лесно. За целта най-подходящият инструмент се явява хидравличният чук, чието предимство несъмнено е мощността, която може да развие. Но дори и да не разполагате с подобни професионални инструменти, няма да имате проблеми да свършите поставената задача бързо и качествено. Независимо от това какъв е чука е препоръчително той да е с тегло от поне 10 килограма. След като пристъпите към същинската част, нанасяйте плавно ударите, докато не е убедите, че материала е надробен на малки парчета и къртенето на бетона е приключило. Когато сте готови, не забравяйте да почистите работното място.

В голям брой от случаите всички тези действия са непосилни за човек, който няма достатъчно силно изразен интерес в тази област. Въпреки постигането на по-добри резултатите при закупуването на скъпа техника, това невинаги може да оправдае един домашен ремонт. Понякога просто не си струва да се хабят средства и нерви, защото няма какво да се лъжем, да правиш ремонт не е лесна работа. Когато сте изправени пред предизвикателства, с които не можете да се справите сами, винаги можете да се обърнете към фирма, специализиране в къртенето на бетон.