Трикове за почистване на съдове

Емайлирани съдове

В емайлираният съд, в който е загоряло ядене, преди да го измиете сложете щипка сода бикарбонат и малко вода и го оставете на котлона, докато водата заври. Загорели емайлирани съдове се измиват лесно, като се залеят с вода, в която се разтваря една супена лъжица сода бикарбонат и се оставят да киснат известно време. Ако са много мръсни, изтрийте ги със затоплени трици.

Котлен камък, напластен по стените на емайлираните съдове, се изчиства, като се налее в съда смес от 1 част солна киселина и 5 части вода. Сместа се разбърква, за да се разтвори напластения котлен камък. След това разтворът се измива много добре с чиста вода.

Кранове

Не хвърляйте корите на лимона! С тях излъскайте крана на чешмата, а след това го измийте със сапун и вода.

Кани

Кани от метал се чистят с гореща вода и сода, като се оставят да киснат няколко часа. Кани от стъкло почистваме, като поставим в тях една шепа ечемик и силно ги разклащаме. Външната страна на стъклените кани измиваме с топла сапунена вода и четка.

Кристал

Съдовете от кристално стъкло се чистят, като се изтрият с кърпа, натопена в спирт. След това се полират със суха мека кърпа.

Ножове

Ножовете трябва да миете и бършете веднага след употребата им, без да мокрите дръжката, която трябва грижливо да избършете. Ако дръжките са костени, може да ги търкате от време навреме с лимонов сок. Ножовете и вилици с дървени дръжки не се оставят да киснат продължително време в гореща вода, тъй като те се повреждат.

Измиват се бързо след употребата им и се изсушават веднага. Когато се касае за ножове, с които не си служите всекидневно, добре е след почистването да ги намажете с малко вазелин и да ги затворите в кутия така, че да им попречите да ръждясват. Някои постигат същия резултат като ги обвиват в суха вълнена фланела.

Стъклени съдове

Стъклени чаши, купички, буркани се измиват много добре и добиват блясък на кристални, като във водата, в която се мият, се налее 1-2 лъжици оцет и се прибави 1 лъжица сол. Съдовете от кристално стъкло се чистят, като се изтрият с кърпа, натопена в спирт, след което се полират със суха, мека кърпа.

Стъклените шишета се измиват много добре, като във водата, с която се мият се пусне дребно нарязан картоф. Шишето се разклаща силно и продължително, след което се изплаква със студена вода.

Шишета, в които е имало олио се измиват добре със содена вода.

Наслоената утайка от варовита вода по шишета, кани, чаши се чисти отлично, като се напълнят с оцет и се оставят да киснат едно денонощие.

Стъклени предмети, прозорци, чаши, вази и пр. и стари петна по стъкло се чистят с кори от картофи, нарязани на дребни парчета и натопени в чиста вода, в която са киснали известно време.