Почистване на килима след къртене

При почистване на килими един от най-неприятните моменти е, когато ни се наложи да се справяме с петна. Без значение дали са причинени от ремонтни дейности, като къртене или от малки деца, домашни любимци, или наша моментна несъобразителност, те си остават едно истинско предизвикателство при всяко почистване на килима.

Най-честите петна по килима, изискващи неговото почистване или дори цялостно пране, са причинени от течности, които трудно могат да засъхнат, без да бъдат забелязани в последствие. Естествено, бързите и точни действия при подобни неприятни проблеми ще ви осигурят ефективност на почистването и запазване на красотата и цветовете на вашия килим.

Първа стъпка при разливане на течност върху домашния килим е да попиете влагата, останала на повърхността. Без да търкате, оставете самата течност да бъде абсорбирана. След това е добре да подготвите почистващ препарат и съд с топла вода. Най-добре е при почистване на килими да се третират и двете страни на килима, за да сме сигурни, че ще достигнем до почти всяка точка, повлияна от настъпилото замърсяване.

Има няколко домашни рецепти, които са подходящи в различните случаи, като трябва сами да прецените дали избрания почистващ препарат е подходящ за тъканта на вашия килим. Сред добавките, използвани в домашния разтвор за почистване на килими, освен топлата вода и почистващи препарати, ще откриете съставки, като оцет и лимонов сок, които се добавят, за да подсилят ефекта от третирането на килима.

Хитър начин да се справите с петно е да използвате и абсорбиращи вещества като сол, с които да поръсите петното и след като сте изчакали течността да бъде изсмукана от килима (няколко часа), то лесно можете да я отстраните с помощта на прахосмукачка например.

Ако ви се наложи да се справяте с по-странни петна по своя килим, като дъвка, то най-добре е да се обърнете към професионална фирма за почистване и пране на килими, която разполага с нужната технология и ниво на познания, за да се справи дори с подобни предизвикателства.