Отново сме номер едно за думата Кърти

Преди доста време Гугъл започна да разпознава буквите на кирилица от латиница по малко по-специфичен начин. Спрямо някои измислени стандарти, за да напишеш къртина латиница в търсачката, трябва да напишеш karti, а не kyrti. И резултатите от кърти нишата бяха слети с тези от нишата Български Карти.

Това са глупости, основани на БДС (Български Държавен Стандарт) за транслитерация. Звучи доста логично да се спазват стандарти и всичко да е в норма, нали? Но има една малка подробност – в случая се използва стандарт за четене и конвертиране на текст, а не за писане! Има разлика, защото от около година си имаме стандарт за клавиатура на кирилица и за писане.

Спрямо новия стандарт (Bulgarian Phonetic Standard), поддържан вече от новите версии на Linux дистрибуциите и на Windows Vista, за да напишеш кърти на латиница чрез транслитерация, трябва да напишеш kyrti. Това е повече от логично, но на Гугъл ще им трябва още малко време, докато се усетят и го въведат.

Ние обаче успяхме да минем в класирането дори гигантският български сайт за карти bgmaps.com и отново сме номер едно в резултатите за „кърти“! Това показва колко много е оптимизиран сайтът ни и колко сме напред в сравнение с конкуренцията, която вече май се отказа да се бори с нас в търсачките.