Къртене на фаянс и теракот

Всеки домашен майстор поне веднъж се е сблъсквал със задачата да кърти фаянс (теракот). Обикновено изкъртването се налага при счупена и повредена плочка или при подновяване на цялостната декорация на кухни или бани. Задачата за съжаление не е толкова лесна и изисква търпение.

 

Може би се чудите дали да смените само счупените плочки или да подновите изцяло фаянса в помещението. Ако щетите засягат само няколко фаянсови плочки и имате резервни, може да изкъртите и замените само повредените. В противен случай трябва да къртите всичко.

Когато се налага изкъртване без да се счупи и повреди фаянса, задачата малко се усложнява. Работата отнема време, затова преди да започнете къртенето се уверете, че ще разполагате със спокойствие и достатъчно време. Ако прецените, че не може да отделите такова, спестете нерви и пари и се обърнете към професионални къртачи.

В случай, че решите да опитате „кърти“ силите си, трябва да имате предвид следното. Къртенето на фаянс е опасна задача, затова се уверете, че сте се погрижили за безопасността си. Необходимо е да сложите ръкавици и защитни очила, за да не се порежете или да нараните очите си от фаянса. Ключов фактор за успешното къртене на фаянс е да къртите бавно и да не използвате груба сила.

А ако планирате да използвате отново фаянса, след като приключите с къртенето, трябва да почистите задната страна на всяка плочка. Но това е друга тема. Важното е, че с внимание и търпение може да успеете да изкъртите фаянса без да го повредите.