Как да пробиете по-лесно дебелите отвори

Когато имаме нужда да сложим нов ключ за лампа или контакт, се появява и питането ни как точно да направим такъв голям отвор. Когато нямаме достатъчно набор от техника за това, използваме стария и класически метод. Правим малка дупка и започваме кръгови движения, за да я разширим. Това обаче отнема време.

 

Вместо да минавате през скучните часове на въртене в кръг на свредлото, можете да си закупите от близката железария специално свредло в обла форма, което служи като накрайник. Плюсът се вижда веднага – за няколко минути дупката е готова. Но трябва да имате в предвид, че поради по-голямата обиколка на този тип свредло, се поражда много по-голямо съпротивление, с което трябва да се преборите. Това разбира се зависи и от типа на материала, който пробивате.

Отново напомняме да не забравяте предпазните мерки. Съвременните дрелки и бормашини предлагат голямо улеснение за този тип пробиви. Те са с по-голяма мощност и усещате момента, в който всичко е готово. Но при работа с тях трябва да обръщате повече внимание на сигурността. Ние ви препоръчваме да използвате специална ръкохватка, за да може да хванете самата машина по-стабилно, за да не се криви поради голямата мощност.